Search

Qida Təhlükəsizliyi Əsasları

Updated: Aug 8


Təmizlik


Qidaya toxunmadan öncə və sonra əllərin yuyulması.


İstifadə olunacaq avadanlıqların təmizlənməsi, qida qoyulan səthlərin təmiz saxlanılması


İstifadə olunacaq şüşə bankalar və dəmir konservantların istifadədən öncə üzərinin təmizlənməsi


Ayrı Tutma


Çiy ət məhsulları və yumurta qablaşdırılması, soyuducuda saxlanılmasını ayrı tutmaq lazımdır.


Çiy ət üçün nəzərdə tutulmuş doğrama lövhəsini istifadə edin.


Boşqabları və avadanlıqları istifadə etmədən yumaq lazımdır.


Bişirmə


Qida hazırdırsa o demək deyil ki, yeməyə artıq tam yararlıdır.


Hər zaman çiy əti qızdırın, yumurta və başqa qabları təhlükəsiz bir temperaturda saxlamağınız vacibdir.


Bişmiş qidanı boş saxlamağa izin verməyin servis edənə qədər isti saxlamağınız vacibdir.


Soyuq Saxlama


İki saat ərzində bişirdiyiniz qidanı soyuducu və ya dondurucuya geri qaytarmanız lazımdır.


Donmuş qidanı soyuducuda əridin ya da soyuq su altında, və ya mikrodalğalı sobada əritmək olar.


Marine olunmuş çiy ət məhsulunu soyuq saxlamağınız məsləhət görülür.


Qida üçün minimum temperatur təhlükəsizliyi

Bişirmə dərəcəsi

74 Dərəcə Ağ ət məhsulları,Qırmızı ət məhsulları və geri qalanları

71 Dərəcə Farş mal əti və yumurta

63 Dərəcə Steyk, Qovurma, Qiymə

İsti saxlama

Servis olunana qədər qida ən azı 60 dərəcə saxlanılmalıdır.

Depolama

0-4 arası dərəcədə soyuducuda saxlanması məsləhətdir.


0 dan aşağı dərəcə dondurucuda saxlanması məsləhətdir.


Bəs siz qidanı nə qədər təmiz tutursunuz ?